Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 18.3.2008

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS TUOMITSEE KAUPUNKIKANIEN METSÄSTYKSEN

Helsingin eläinsuojeluyhdistys tuomitsee villikanien ampumisen ja toivoo villikanivahinkoja torjuttavan sellaisin keinoin, joissa eläimiä ei tapeta eikä niille aiheuteta kipua ja kärsimystä.

Helsingin rakennusvirasto on saanut tehtäväksi vähentää kaupungin villikaneja, muun muassa koemetsästämällä eli ampumalla. Ampumista varten rakennusvirasto on saanut maa- ja metsätalousministeriöltä poikkeusluvan tämän vuoden loppuun. HESYn mielestä ampuminen aiheuttaa eläimille kärsimystä ja jättää haavoitettuja eläimiä kitumaan.

- Lisäksi se on tehoton keino, sillä kani lisääntyy erittäin nopeasti kasvattamalla useita pentueita vuodessa, sanoo eläinlääkäri Jukka Marttila Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä.

Kanien metsästäminen on käytännössä mahdollista vain talvella. Myös Rakennusvirasto itse toteaa, että ” Ulkomaisten tutkimuksien mukaan perinteinen aseella metsästys ei ole tehokas villikanikannan säätelymenetelmä.”

Ampumalla haavoitettujen kanien verijäljet aiheuttavat paljon pahaa mieltä eläinystävissä ja aiheesta tulee joka talvi runsaasti valituksia Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen.

Kanikannan rajoittamisessa parempi keino ovat kanien luontaiset viholliset. On tärkeää, että kaneja saalistavilla ketulla, kärpillä ja huuhkajilla on kaupungissakin hyvät lisääntymis- ja saalistusmahdollisuudet. Helsingin Eläinsuojeluyhdistys kannustaa rakennusvirastoa suojelemaan puistoja eläinystävällisin keinoin, esimerkiksi suojaamaan kasveja verkoilla ja hätyyttämään kaneja karkote- ja suoja-aineilla.

Myös kaupunkilaisten pitää kantaa vastuu lemmikkikaneistaan. Nykyisellään uusia karkulaisia pääsee kaupunkiluontoon jatkuvasti. Pääkaupunkiseudulla otetaan joka vuosi kiinni 10-20 kesykania. Villikanikanta on saanut alun perin lähtönsä näistä. HESY muistuttaa, että lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos.

Villikaneja arvioidaan Helsingissä asuvan ainakin 5000. Kanikanta aloitti leviämisensä Kyläsaaresta 2000-luvun alussa. Nykyisin kaneja asuu runsaimmin Sörnäisissä, Töölönlahden ympäristössä, Alppilassa, Pasilassa, Kalliossa, Hietaniemen hautausmaan tienoilla, Kaisaniemessä sekä kaupungin siirtolapuutarhoissa. Helsingin kaupungin mukaan villikanit tuhosivat talvella 2007 puita ja muita istutuksia puistoista yli 100 000 euron arvosta.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Riikka Suominen, tiedottaja p. 040- 577 47 33
- Hannele Luukkainen, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja p. 040-54 777 70