Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 18.2.2010

Maa- ja metsätalousministeriön kaksoisrooli heikentää eläinsuojelusäädösten valvontaa 

Ympäristöministeriö valvomaan eläinsuojelusäädösten toteutumista

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen 30 turkistarhalla salaa kuvaamat järkyttävät videot osoittavat jälleen kerran, että Suomessa eläinsuojelusäädösten valvonta on tehotonta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n mielestä eläinten hyvinvoinnin jatkuvat laiminlyönnit osoittavat, että maa- ja metsätalousministeriö ei ole oikea taho valvomaan eläinsuojelusäädösten noudattamista. Maa- ja metsätalousministeriön höllän kontrollin syynä on sen kaksoisrooli: saman tahon pitäisi ajaa sekä maataloustuottajien että eläinten etua.

Kun tuottajien tulot ja eläinten hyvinvointi asetetaan vastatusten, joutuvat eläimet valitettavan usein kärsimään. Ympäristöministeriö olisi oikeampi taho valvomaan eläinsuojelusäädösten toteutumista ja edistämään eläinten hyvinvointia. Ympäristöministeriöllä ei ole maa- ja metsätalousministeriön kaltaista ristiriitaista tehtävänkuvaa, sen sijaan sillä on jo kokemusta taloudellisten etujen ja suojeluarvojen yhdistämisestä.

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen 30 turkistarhalla salaa kuvatut videot esitettiin eilen 17. helmikuuta A-studiossa ja niissä näkyi eläimiä, joilla oli muun muassa vereslihalla olevia vammoja, silmätulehduksia, verisiä hännäntynkiä, ikenien liikakasvua ja käyttäytymishäiriöitä.

Samanlaista piittaamattomuutta eläinten hyvinvoinnista suomalaiset pääsivät todistamaan, kun Oikeutta Eläimille -yhdistyksen yli 30 sikatilalla salaa kuvaamat videot tuotiin julkisuuteen viime syksynä. Kuvamateriaali paljasti, että sikoja pidetään eläinrääkkäyksen piirteet täyttävissä olosuhteissa. Videoilla näkyi muun muassa kuolleita ja kituvia eläimiä, irtipurtuja häntiä ja tilanahtautta. Ensimmäisen kerran Oikeutta Eläimille -yhdistys toimitti julkisuuteen vastaavanlaisia järkyttäviä kuvia suomalaisilta tuotantoeläintiloilta jo reilu kaksi vuotta sitten.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry

Erja Veivo, tiedottaja p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi