Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 15.05.2008

ELÄINRÄÄKKÄÄJÄ-TAITEILIJA EI PÄÄSE UUSIMAAN KOIRANNÄÄNNYTYSTÄ

Guillermo Vargas Habacuc:n "taideteos", jossa hän antoi katukoiran nääntyä nälkään taidegalleriassa, on herättänyt paljon pahaa mieltä ja Hesylle on tullut aiheesta lukuisia kyselyitä. Myös internetissä kiertää useita vetoomuksia pysäyttää Vargas uusimasta koira-performanssiaan.

Hesy on kansainvälisen eläinsuojelun kattojärjestö WSPAn jäsen ja tiedustelimme heiltä asiasta. Saimme selville, että eläinsuojelujärjestöt näyttäisivät onnistuneen pysäyttämään taiteilijan uusimasta performanssiaan. :

Ei ole aivan varmoja tietoja Vargaksen ensimmäisestä performanssista (siitä jossa hänen uskotaan sitoneen katukoiran taidegalleriaan ja antaneen katsojien todistaa miten se kuoli nälkään), mutta kaiken perusteella WSPA pitää sitä tuomittavana eläinrääkkäyksenä.

Taiteilija on kotoisin Costa Ricasta, mutta koirannäännytys-näyttely pidettiin nicaragualaisessa taidegalleriassa viime lokakuussa. Syynä on se, että Costa Ricassa on eläinsuojelulaki, mutta Nicaraguassa ei, minkä vuoksi Vargas ei Nicaraguassa koiraa rääkätessään syyllistynyt minkäänlaiseen rikokseen.

Costa Rican lehdistö tarttui koira-taideteokseen vasta noin kuukausi taidenäyttelyn jälkeen ja silloinkin aihe sai hyvin vähän näkyvyyttä. Tämän vuoksi ei olekaan tarkkaa tietoa siitä, mitä taidegalleriassa esillä olleelle koiralle lopulta tapahtui. Kuoliko se, kuinka kauan se joutui olemaan kytkettynä, miksi kukaan ei puuttunut sen kärsimyksiin, näitä asioita ei varmuudella tiedetä, mutta ne ovat johtaneet vetoomuksiin ja netti-protesteihin Vargasta vastaan ympäri maailmaa. WSPAn Costa Rican toimisto laati asiasta tiedoitteen.

Nyt taiteilija Vargas on kutsuttu osallistumaan Keski-Amerikan taidebiennaaliin, joka järjestetään Hondurasissa tänä vuonna. WSPA:n tietojen mukaan hänen osallistumistaan ei voi estää, sillä hän aikoo esitellä kilpailussa eri työn (tällä kertaa ei koiraa). WSPA on tavannut yhden Hondurasin biennaalin tärkeimmistä rahoittajista ja esittänyt heille kritiikkinsä Vargasin työtä kohtaan sekä vaatinut, että Hondurasin eläinsuojeluyhdistys pääsee valvomaan kilpailua. Näin tulee tapahtumaan ja lisäksi kilpailun sääntöihin lisättiin, etteivät taideteokset saa sisältää eläinrääkkäystä.

WSPAn englanninkielinen tiedote aiheesta:
http://www.wspa-international.org/news.asp?newsID=511&type=0

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- tiedottaja Riikka Suominen 040-5774 733 (även på svenska)