Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 15.01.2009

HESY TUOMITSEE LAPIN JULMAN KETTUJAHDIN

Poikkeuslupa sallii salametsästäjien keinot laillisessa jahdissa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys paheksuu maa- ja metsätalousministeriön myöntämää poikkeuslupaa ketunmetsästykseen Pohjois-Lapissa. Poikkeuslupa sallii moottorikelkan ja haulikon käytön metsästyksessä ja jokaisesta pyydetystä ketusta maksetaan 30 euron tapporaha.

Eläinsuojelun kannalta on tuomittavaa, että normaalisti metsästyksessä kielletyn moottorikelkan käyttö sallitaan.

- Tämä vesittää kaikki periaatteet metsästystapojen rajoittamisesta lainsäädännöllä. Juuri siksi tietyt metsästysmenetelmät on säädetty laittomiksi, koska niistä aiheutuu haittaa, kärsimystä ja tuskaa eläimille, sanoo Hesyn hallituksen puheenjohtajaa Hannele Luukkainen.

- Myöskään tapporaha ei mielestämme kuulu sivistysvaltioon, Luukkainen lisää.

Erityisen arveluttavaa tämä alueella, jossa metsästyksen valvonta on muutenkin olematonta. Uhkana on, että salametsästys Lapissa lisääntyy entisestään ja moottorikelkkajahdin uhreiksi joutuvat myös uhanalaiset ahmat ja sudet.

Ministeriön myöntämä poikkeuslupa liittyy uhanalaisen naalin suojeluohjelmaan. Ketun reviiri siirtyy pohjoisemmaksi, jossa se valtaa pienempikokoisen naalin elinaluetta ja pesäpaikat.

- Ketun levittäytyminen pohjoisen tuntureille on ihmisen aikaansaannosta. Ihmisen levittämät roskat ovat houkutelleet kettuja alueelle. Samaan aikaan ilmastonmuutos siirtää ketun reviiriä pohjoisemmaksi. Nyt ketut joutuvat maksamaan näistä ihmisen teoista hengellään, muistuttaa Luukkainen.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- puheenjohtaja Hannele Luukkainen 040- 5477 770