Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 11.9.2003

Pesu ja kolmen viikon kuntoutus pelasti Tervasaaressa kiinni otetut valkoposkihanhet

ÖLJYHANHET VAPAUTETTIIN TAKAISIN LUONTOON

Elokuussa öljyonnettomuuden jälkeen kiinni otetut 14 valkoposkihanhea vapautettiin keskiviikkona Viikissä. - Kaikki öljyn takia lentokyvyttömiksi vammautuneet linnut toipuivat, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen eläintenhoitajien esimies Päivi Ylikorpi. Hyvään tulokseen on useita syitä. - Yleensä noin kolmannes loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä menehtyy avusta huolimatta. Tällä kertaa oli onneksi lämmin sää, joten linnut eivät paleltuneet. Ylikorpi kiittää myös nopeaa toimintaa. - Tieto apua tarvitsevista eläimistä saatiin Helsingin pelastuslaitokselta heti, ja öljyn tahrimat linnut saatiin kiinni nopeasti. Jo muutamassa päivässä linnut olisivat saaneet elimistöönsä tappavan annoksen öljyä yrittäessään puhdistaa höyheniään.

- Onnea oli muutenkin mukana. Vähänkään suuremman lintumäärän hoito yhdistyksemme tiloissa ei olisi onnistunut, Ylikorpi toteaa. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa linnut pestiin puhtaiksi ja lääkittiin. Muutamaa päivää myöhemmin ne pääsivät kuntoutumaan Pyhtään lintuhoitolaan. Parin viikon kuntoutusjakson jälkeen linnut rengastettiin ja päästettiin vapauteen Viikin pelloilla laiduntavien satojen lajitoverien seuraan.

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten hoito on pääkaupunkiseudulla retuperällä. - Pääkaupunkiseudulla ei ole yhteiskunnan ylläpitämää luonnonvaraisten eläinten pelastamiskeskusta. Edes suunnitelmaa sellaisen perustamisesta ei ole, ihmettelee Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen. - Suomenlahden jatkuvasti lisääntyvät öljykuljetukset ovat todellinen uhka, johon pitäisi varautua ennen kuin mitään tämän pahempaa tapahtuu, Luukkainen vaatii. - Nyt Helsingin eläinsuojeluyhdistys joutuu ottamaan hoitoonsa apua tarvitsevat luonnonvaraiset eläimet, vaikka ne kuuluvat valtion vastuulle. Toimimme lahjoitusvaroin, ja tähän mennessä olemme joutuneet maksamaan lintujen hoidosta aiheutuneet kustannukset kokonaan omasta pussistamme.

Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle toimitetaan vuodessa yli neljäsataa avun tarpeessa olevaa luonnonvaraista eläintä. Kaikki kuntoutettavissa olevat eläimet hoidetaan ja vapautetaan luontoon. Pahasti vammautuneet eläimet eläinlääkäri lopettaa. Valtaosa hoitoon päätyneistä eläimistä on tavallisia kaupunkilintuja ja -nisäkkäitä: lokkeja, puluja, sorsia, oravia ja siilejä.

LISÄTIETOJA: HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja faksi (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Eläintenhoitajien esimies Päivi Ylikorpi, matkap. 040 -7706425
- Tiedottaja Pia Peltopuro p. työ (09) 7774470 faksi (09) 7774467, matkap. 040 - 5774733

Rengastus. Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Linnun vapautus. Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hanhet Viikin pellolla. Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
- etsii uudet kodit noin 1500 lemmikkieläimelle vuodessa. Eläimet ovat pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä. Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Kuluvana vuonna on hoidettu jo lähes 370 luonnonvaraista eläintä, ja v. 2002 luonnonvaraisia eläimiä hoidettiin 390.
- Ennen uusiin koteihin sijoittamista kaikki lemmikkieläimet rokotetaan, leikkautetaan ja tunnistusmerkitään. Eläinten pelastamiseen kuluu vuosittain noin 430.000 euroa. Valtaosa varoista saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.