Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 08.08.2008

JULMEMMIN, AHNEEMMIN JA RAAEMMIN - KIINAN ELÄINTEN ARKI OLYMPIALAISTEN VARJOSSA

Helsingin eläinsuojeluyhdistys painottaa, että olympiaisäntä Kiina on eläimille maailman julmimpia maita.

Olympialaisten alla on aiheellisesti muistutettu Kiinan puutteellisista ihmisoikeuksista ja tilanne on vielä paljon pahempi eläinten kohdalla. Suurin ongelma on, ettei Kiinassa ole minkäänlaista eläinsuojelulakia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maan kaikki eläimiä käyttävät tuotanto- ja teollisuudenalat saavat kohdella eläimiä miten raa’asti vaan. Eläinten kasvatus-, kuljetus-, varastointi- ja lopetusmenetelmät ovat äärimmäisen julmia.

Kiina on maailman suurin turkisten viejä. Turkistarhoilla pidetään pesukarhujen ja kettujen lisäksi myös kahta miljoonaa kissaa ja satojatuhansia koiria. Tavallista on tainnuttaa turkiseläin lyömällä sen päätä tai hakkaamalla eläintä maahan kunnes se menettää tajuntansa. Sen jälkeen eläin nyljetään – usein elävänä.

Elintason noustessa Kiinan lihankulutus kasvaa voimakkaasti.

- Kiinassa syödään kaikkea mikä liikkuu, myös uhanalaisia eläimiä, ja ravintoloissa on tarjolla runsaasti erittäin julmia ruokalajeja. Yksi ylellinen herkku ovat karhunkämmenet, jotka leikataan eläviltä karhuilta, sanoo Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Lisäksi eläimille aiheuttaa paljon kärsimystä kiinalainen kansanlääkintä. Kiinassa on noin 250 farmia, joilla tuotetaan ”lääkkeitä” pienissä häkeissä pidettävien villien karhujen sappinesteestä ja tiikerien luista. Jos et matkailijana halua tukea tällaista julmaa elinkeinoa, ole tarkkana mitä tuotteita ostat. Varmista myös, ettet syö ruokia, jotka sisältävät uhanalaisia lajeja kuten hainevä- tai linnunpesäkeittoa.

Kiinalaiset eläimet joutuvat kärsimään myös matkailu- ja viihdeteollisuuden vuoksi. Valveutunut turisti ei vieraile eläintarhoilla, käärme- tai krokotiilifarmeilla, akvaarioissa tai sirkuksissa, eikä kuvauta itseään minkään eksoottisen tai kahlitun eläimen vieressä. Voit kertoa paikalliselle johdolle tai virkamiehelle, ettet jatkossa käy heidän asiakkaanaan, jos he jatkavat eläinten pitämistä vangittuina.

Muita tapoja auttaa Kiinan kärsiviä eläimiä on kieltäytyä turkisten käytöstä. EU on kieltänyt koira- ja kissaturkisten tuonnin, mutta tuotteita salakuljetaan jatkuvasti Eurooppaan salanimillä. Myös suuri osa kiinalaisista nahkatuotteista kuten esim. kengät on valmistettu koirannahasta.

Voit lisäksi ottaa yhteyttä Kiinan johtoon tai paikalliseen suurlähetystöön ja vaatia maata ottamaan käyttöön eläinsuojelulain. Neuvomme mielellämme tässä.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- puheenjohtaja Hannele Luukkainen 040- 5477 770
- tiedottaja Riikka Suominen 040-5774 733 (även på svenska)