Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 6.4.2004

JÄTÄ RUSAKONPOIKANEN RAUHAAN
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että yksin kyyhöttävä rusakonpoikanen ei ole emonsa hylkäämä. Emo käy imettämässä poikasta illan tullen vain parin minuutin ajan. Pahin vihollinen on usein ihminen, joka koskee poikaseen sen "pelastaakseen".

Rusakot ja jänikset synnyttävät ensimmäiset poikueensa, ns. hankipoikaset, helmi-maaliskuussa. Poikasia syntyy kesän aikana parin-kolmen kuukauden välein. Tennispallon kokoiset poikaset jäävät yksin heti synnytyksen jälkeen. Paksu turkki suojaa niitä kylmältä. Emo ruokkii poikasiaan kahden viikon ajan vain kerran päivässä. Yksinäiseltä näyttävä rusakonpoikanen ei siis yleensä ole orpo vaan odottaa emoaan. Ihmisen ei tule koskea poikaseen, jotta emo ei hylkäisi sitä. Ihmisen hoivissa rusakonpoikaset kuolevat lähes aina.

Kaupunkialueella rusakot synnyttävät usein vilkkaille, avoimille paikoille välttääkseen luontaiset viholliset kuten ketut, koirat ja kissat. Päiväkotien ja koulujen pihoilla poikaset ovat kuitenkin ihmisen takia suuressa vaarassa. Mikäli poikaset ovat hankalassa paikassa esimerkiksi lasten ulottuvilla, niitä voi varovasti siirtää muutamia metrejä siten, että niihin kosketaan mahdollisimman vähän. Siirto on tehtävä huomiota herättämättä, koska esimerkiksi varikset seuraavat ihmisen toimia ja voivat siten löytää poikaset. Varikset käyttävät rusakonpoikasia ravintonaan keväisin.

Jos epäilee rusakon- tai jäniksenpoikasen tarvitsevan apua, on hyvä kysyä neuvoa ennen kuin koskee eläimeen. Luonnonvaraisiin eläimiin liittyvissä asioissa neuvovat pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys ja Korkeasaaren eläintarha.

HESY:lle toimitetaan vuosittain yli 400 avun tarpeessa olevaa luonnonvaraista eläintä. Helsingin alueella ei ole näille eläimille edelleenkään virallista talteenottopaikkaa, ja yhdistys joutuukin hoitamaan luonnonvaraiset eläimet täysin omalla kustannuksellaan.

Vuodessa Helsingin eläinsuojeluyhdistys etsii uudet kodit noin 1500 eläimelle. Eläimet ovat pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä. Eniten HESYä työllistävät kodittomat kissat, joita yhdistys sijoittaa uusiin koteihin vuosittain noin 1500. Lisäksi hoidetaan mm. kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia. Viime vuosina yhdistyksen hoitoon päihde- ja huumeongelmien takia päätyneiden koirien määrä on kasvanut voimakkaasti. Myös loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten määrä lisääntyy vuosi vuodelta.

Ennen uusiin eläinrakkaisiin koteihin sijoittamista kaikki eläimet rokotetaan ja leikkautetaan. Eläinten pelastamiseen kuluu vuosittain noin 500.000 euroa. Valtaosa varoista saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Maria Blomster p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733