Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Etsijäkoiraliiton ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n yhteistiedote

5.3.2010

Löytöeläinpäivä 6.3: Löytöeläinten talteenotto kangertelee kunnissa

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään Suomessa 6. maaliskuuta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys ja Etsijäkoiraliitto haluavat kiinnittää viranomaisten ja lemmikkien omistajien huomion löytöeläinten talteenottoon, joka kangertelee monissa kunnissa. Yhdistykset toivovat, että poliisille, hätäkeskukselle ja kunnille luodaan yhteiset pelisäännöt, jotta talteen otettujen lemmikkien hoito järjestyy eläinsuojelulain tarkoittamalla tavalla.

Eläinsuojelulain mukaan jokaisen kunnan on huolehdittava alueellaan tavattujen löytöeläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Laki ei kuitenkaan ole riittävän tarkka siitä, mistä kunnan velvollisuus alkaa ja loppuu. Löytöeläintalot eivät päivystä jatkuvasti, talteen otetun lemmikin kuljetus ei kuulu kenenkään vastuulle, ja poliisin ja hätäkeskuksen neuvonnassa on horjuntaa.

- Monesti puhelinneuvontaamme soittaa henkilö, joka on ottanut kiinni irrallaan liikkuneen kissan tai koiran, koska ei tiedä, mitä sen kanssa tehdä tai kukaan ei vastaanota eläintä. Löytöeläintalot ovat menneet jo kiinni tai kiinniottajalla ei ole mahdollisuutta kuljettaa eläintä, Etsijäkoiraliitton puheenjohtaja Timo Lillbacka sanoo.

- Toivomme, että eläinsuojeluasioista vastaavana ministeriönä maa- ja metsätalousministeriö selventää poliisille, hätäkeskukselle ja kunnille, miten kadonneisiin lemmikkeihin liittyvissä asioissa menetellään ja käynnistää tarvittavat toimet, jotta järjestelmä myös toimii eläinsuojelulain tarkoittamalla tavalla, toivoo Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Karkulaiset.fi-palvelu auttaa kadonneiden lemmikkien etsinnässä

Ennen kuin alkaa selvittämään kuljetuksia, kannattaa kurkata Etsijäkoiraliiton www.karkulaiset.fi- palveluun, jossa saattaa jo olla katoamisilmoitus talteenotetusta lemmikistä. Palveluun voi jättää ilmoituksen karkuteille päässeestä lemmikistä, ulkona ilman valvontaa harhailevista lemmikeistä tai talteen otetuista eläimistä. Sivustolta löytyy myös kaikkien Suomen löytöeläintalojen yhteystiedot ja ohjeet, miten kannattaa toimia, kun lemmikki on kateissa.

Pääkaupunkiseudulla, Kirkkonummella ja Siuntiossa talteen otetun karanneen lemmikin kuljetus on ulkoistettu HESY:lle, jolta kuljetuksen pystyy tilaamaan kello 10-17.


Lisätietoja:

Etsijäkoiraliitto ry
puheenjohtaja Timo Lillbacka p. 050 342 6785
sähköposti: timo.lillbacka(at)etsijakoiraliitto.fi

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry
puheenjohtaja Hannele Luukkainen p. 040 547 7770
sähköposti: hannele.luukkainen(at)clarinet.fi

Etsijäkoiraliitto ry on vuonna 2008 perustettu yhdistys, joka auttaa kaikissa kadonneisiin lemmikkieläimiin liittyvissä asioissa. Liitto kouluttaa ja testaa kadonneen lemmikin etsinnöissä käytettäviä hajutunnistuskoiria. Yhdistyksen etsintäkoordinaattorit auttavat omistajia myös koko maan kattavan puhelinneuvonnan ja internetpäivystyksen kautta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry on ajanut eläinten asioita jo vuodesta 1874. Yhdistys Toimii Siuntion löytökissojen talteenottopaikkana ja kuljettaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Kirkkonummen ja Siuntion löytöeläimet pääkaupunkiseudun kuntien yhteiseen löytöeläinten talteenottopaikkaan Viikkiin. HESY etsii vuosittain uudet kodit noin 500 eläimelle, joista omistaja on joutunut luopumaan sosiaalisista syistä, jotka on huostaanotettu tai jätetty noutamatta löytöeläintalosta.