Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 5.3.2009

HESY PAHEKSUU CITYKANIEN HOLTITONTA METSÄSTYSTÄ


Hesy toivoo villikanivahinkoja torjuttavan sellaisin keinoin, jotka eivät aiheuta eläimille kipua ja kärsimystä. Hesyn mielestä kania ei missään nimessä saa luokitella haittaeläimeksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys tuomitsee kaupunkikanien harvennuksessa tapahtuneet vastuuttomuudet ja lainrikkomiset sekä kaneille aiheutetun kärsimyksen. Rakennusvirasto käyttää kanien tappamisessa apunaan jousia, loukkuja, ajoverkkoja, hillereitä sekä ampuma-aseita. Valitettavasti metsästys on hoidettu huolimattomasti. Muun muassa metsästäjiltä on jäänyt luontoon pyydysverkkoja, joista ohikulkijat ovat löytäneet kituvia kaneja.

- Metsästyksen tulee tapahtua ammattimaisesti. Unohtuneet pyydysverkot ovat riski myös luonnonvaraisille eläimille, sanoo Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Hesy pahoittelee kanien massateurastuksia, sillä Rakennusvirasto on itsekin todennut, että "Ulkomaisten tutkimuksien mukaan perinteinen aseella metsästys ei ole tehokas villikanikannan säätelymenetelmä."

Missään nimessä kaniongelmaa ei pidä ratkaista luokittelemalla kani rauhoittamattomaksi, eli niinkutsutuksi haittaeläimeksi.

- Kani on tuhansissa suomalaisissa perheissä rakastettu lemmikki. Lainsäätäjiltä olisi barbaarinen viesti, jos laki sallisi sen tappamisen lähes millä keinoin hyvänsä, sanoo Luukkainen.

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys kannustaa suojelemaan puita ja kasveja eläinystävällisin keinoin, esimerkiksi suojaverkoilla, valitsemaan lajikkeita, jotka eivät kaneja kiinnosta ja torjumalla kaneja karkote- ja suoja-aineilla. Näistä löytyykin ilahduttavasti tietoa Rakennusviraston sivulta:
http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Viheralueet?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/HKR/fi/Viheralueet/Villikanit+karkotteet

Kanin luonnolliset viholliset; kettu, haukka ja huuhkaja, ovat tehokkaimpia keinoja kannan sääntelyssä. Kaikkein tärkeintä kuitenkin olisi, että lemmikkikanien hylkääminen loppuu.
- Mitkään tappotalkoot eivät riitä niin kauan, kun kaupunkilaiset jatkavat kanien hylkäämistä, muistuttaa Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.2000-luvulla nopeasti lisääntynyt villikanikanta lähti liikkelle hylätyistä kesykaneista. Edelleenkin pääkaupunkiseudun puistoista löytyy jatkuvasti uusia hylättyjä lemmikkikaneja. Hesylle tulleiden kesyjen löytökanien määrä lähes kaksinkertaistui viime vuonna.

Hesy muistuttaa, että lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos. Kuten myös niiden pyydystäminen ja tappaminen laittomin keinoin.

 

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
puheenjohtaja Hannele Luukkainen 040- 54 77 770