Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 3.3.2004

HESYN HOIVIIN YLI TUHAT ELÄINTÄ VIIME VUONNA
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry otti vuonna 2003 talteen yhteensä 824 koditonta lemmikkieläintä ja 446 luonnonvaraista eläintä

Viime vuosina HESY on ottanut talteen vuosittain keskimäärin 1500 hylättyä tai huonosti hoidettua lemmikkieläintä, joten viime vuoden laskenut eläinten kokonaismäärä kertoo yhdistyksen onnistuneen eläinsuojelutyössä ja -neuvonnassa hyvin. Vaikka talteen otettujen eläinten määrä oli aiempaa vuotta pienempi, eläinlajien kirjo oli laajempi. Talteen otetuista lemmikkieläimistä suurin osa oli edelleen kissoja, joita tuli yhdistyksen hoiviin yhteensä 750 (91%). Löytökoiria ei ole paljon, mutta harkitsemattomasti hankituista ja sosiaalisista syistä yhdistykselle joutuneista koirista on tullut yhä kasvava eläinsuojeluongelma. Koiria otettiin talteen yhteensä 25 (3%). Lisäksi eläinsuojelukeskuksessa hoidettiin edelleen runsaasti pikkujyrsijöitä, kilpikonnia, lintuja ja matelijoita

Luonnonvaraisia eläimiä otettiin vuoden 2003 aikana talteen 446 kappaletta. Eläinsuojelukeskus hoitaa vuosittain suuren määrän mm. lintuja, siilejä, oravia ja rusakoita. Suurin osa luonnonvaraisista eläimistä on joutunut hoitoon ihmisen toiminnan takia vahingoittuneiden tai orvoksi jäämisen vuoksi. Syy hoidettavien luonnonvaraisten eläinten suureen määrään on se, ettei pääkaupunkiseudulla ole olemassa luonnonvaraisten eläinten pelastamiskeskusta. Yhdistys joutuu hoitamaan näitä eläimiä täysin omalla kustannuksellaan.

Sosiaalisista syistä talteen otettujen eläinten määrä pysyi edelleen suurena vuonna 2003. Kaikista talteen otetuista sosiaalitapausten osuus oli 288 eläintä eli 35%. Luku on lähes sama kuin vuonna 2002. Sosiaalitapauksissa eläimen omistaja ei kykene hoitamaan eläintä asianmukaisella tavalla esimerkiksi päihdeongelmien, sairauden tai asunnottomuuden vuoksi.

Eläinsuojelukeskuksen toiminta on jatkuvasti vaakalaudalla rahapulan vuoksi. Vuodessa eläinten pelastamiseen kuluu yli 500.000 euroa. Valtio ei tue eläinsuojelutyötä lainkaan, ja Helsingin kaupungilta saatu avustus kattaa alle 3% yhdistyksen kuluista. Yksityisten lahjoittajien antama apu on siten yhä tärkeämpää.

Vuodessa Helsingin eläinsuojeluyhdistys etsii uudet kodit noin 1500 eläimelle. Eläimet ovat pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä. Eniten HESYä työllistävät kodittomat kissat, joita yhdistys sijoittaa uusiin koteihin vuosittain noin 1200. Lisäksi hoidetaan mm. kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia. Viime vuosina yhdistyksen hoitoon päihde- ja huumeongelmien takia päätyneiden koirien määrä on kasvanut voimakkaasti. Myös loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten määrä lisääntyy vuosi vuodelta.

Ennen uusiin eläinrakkaisiin koteihin sijoittamista kaikki eläimet rokotetaan ja leikkautetaan. Eläinten pelastamiseen kuluu vuosittain noin 500.000 euroa. Valtaosa varoista saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Niina Laukkanen p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733