Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 2.6.2004

ANNA LOKINPOIKASILLE KASVURAUHA
Helsingin eläinsuojeluyhdistys on saanut runsaasti yhteydenottoja huolestuneilta kaupunkilaisilta yksinäisiltä vaikuttavista lokinpoikasista. Lokinpoikasilla ei pääsääntöisesti ole mitään hätää. Lokkiemot jättävät ne muutamiksi tunneiksi yksin ollessaan ravinnon hankinnassa.

Mikäli poikanen on hengenvaarallisessa paikassa esimerkiksi autotiellä, sen voi siirtää hieman syrjemmälle. Emolintu löytää poikasen ääntelyn perusteella, joten poikasta ei saa siirtää kauas. Kaikki linnut ovat rauhoitettuja pesinnän aikana. Rauhoitusaikana ei pesää eikä poikasia saa häiritä. Kalalokin poikaset ovat lentokykyisiä jo neliviikkoisina, harmaalokin poikaset 7 viikon iässä.

Lokkivanhemmat luonnollisesti puolustavat jälkeläisiään liian lähelle tulevilta ihmisiltä tekemällä syöksyjä ihmisiä kohti. Ihmisen on silloin parasta perääntyä, vaikka valehyökkäykset ovatkin yleensä vaarattomia. Lokkien ulostepommeilta on helppo suojautua esim. sateenvarjon avulla.

Kaupunkialueella lokit pesivät monesti talojen katoilla. Kaupunki on varsinkin harmaa- ja kalalokkien mielestä houkutteleva pesimäalue, koska ravintoa on helposti saatavilla mm. avonaisista roska-astioista. Toisaalta lokit myös huolehtivat omalta osaltaan puhtaanapidosta. Mikäli ei halua pesivää lokkia katolle, on toimittava jo kevättalvella, jolloin lokit pariutuvat ja etsivät pesäpaikkoja. Rauhoitusaikana pesintää ei saa enää häiritä.

Pääkaupunkiseudulla loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä ottaa hoitoon mm. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY. Kaikki kuntoutettavissa olevat eläimet hoidetaan terveiksi ja vapautetaan luontoon. Pahasti vammautuneet eläimet lopetetaan kivuttomasti. Valtaosa yhdistyksen hoitoon päätyneistä eläimistä on erilaisia kaupunkilintuja ja -nisäkkäitä: lokkeja, puluja, sorsia, oravia ja siilejä. Vuonna 2003 Helsingin eläinsuojeluyhdistys hoiti liki 450 luonnonvaraista eläintä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
- hoitaa pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä ja etsii niille uudet, vastuuntuntoiset kodit. Vuosittain yhdistys sijoittaa uusiin koteihin noin 1000 lemmikkieläintä, joista kissoja noin 800. Lisäksi hoidetaan mm. kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia. Viime vuosina yhdistyksen hoitoon päätyneiden koirien määrä on kasvanut voimakkaasti. Myös loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten määrä lisääntyy vuosi vuodelta

- Eläinsuojelutyötä vaikeuttaa eniten varojen puute. Vuosittain eläinten pelastamiseen kuluu noin 500.000 euroa (3 miljoonaa mk). Valtio ei tue lainkaan eläinsuojelutyötä ja Helsingin kaupunginkin avustus kattaa vain 3 % HESYn menoista. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Maria Blomster p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733
- Eläintenhoidon esimies Tanja Pasanen matkap. 0400-7706425