Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 1.6.2009

HESYN KANNANOTTO METSÄSTYSASETUKSEN MUUTTAMISEEN

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry vastustaa maa- ja metsätalousministeriön ehdotusta löysätä kaupunkikanin metsästyssääntöjä.

Erityisesti Helsingin eläinsuojeluyhdistys on huolissaan siitä, miten eläinsuojelulain määräys talteenotetuista lemmikkieläimistä toteutuu. Lain mukaanhan löytyneitä seuraeläimiä ei saa tappaa, vaan kunnalla on velvollisuus pitää eläintä tallessa 15 vrk. Miten maa- ja metsätalousministeriö takaa, ettei kanijahdissa ammuta myös hylättyjä tai karanneita lemmikkikaneja?

Elävänä pyytäviin loukkuihin menee paljon myös niin kutsuttua sivusaalista eli muita luonnonvaraisia ja kesyjä eläimiä. Siksi on tärkeää, että loukut tarkastetaan riittävän usein. Loukuttavan henkilön tulee toimia ammattimaisesti ja varmistaa, että muita loukkuun joutuneita eläimiä kohdellaan eläinsuojelulain mukaisesti.


Helsingin eläinsuojeluyhdistys ei myöskään kannata ehdotusta rauhoitusajan lyhentämisestä. Kanien vilkkain lisääntymisaika alkaa huhtikuussa. Nykyisin villiintyneiden kesykanien rauhoitusaika on maaliskuun alusta elokuun loppuun. Jos metsästys sallitaan toukokuun alkuun saakka, tarkoittaa tämä pesäpoikasten jäämistä orvoksi. Normaalisti metsästysasetus suojaa eläinten poikimisajan.


Helsingin eläinsuojeluyhdistys kiittää ministeriön ehdotusta siitä, ettei siinä edes mainita heti-tappavia-rautoja tai muita erittäin raakoja metsästyskeinoja. Missään nimessä kaniongelmaa ei myöskään pidä ratkaista luokittelemalla kani rauhoittamattomaksi, eli niin kutsutuksi haittaeläimeksi. Kania pidetään lemmikkinä tuhansissa suomalaisissa perheissä. Lainsäätäjiltä olisi eriskummallinen viesti, jos laki sallisi sen tappamisen lähes millä keinoin hyvänsä.


Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa myös kaupunkilaisten vastuusta. Mitkään tappotalkoot eivät rajoita kanikantaa niin kauan, kun kanien hylkääminen luontoon jatkuu. Pääkaupungin villikanikanta on saanut alun perin lähtönsä näistä. HESY muistuttaa, että lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos.

 

Lisätietoja:


HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Hannele Luukkainen, puheenjohtaja p. 040-54 777 70
- Riikka Suominen, tiedottaja p. 040- 577 47 33