Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 3.10.2005

Helsingin eläinsuojeluyhdistys vetoaa talven lähestyessä:

ETHÄN HYLKÄÄ KESÄELÄINTÄ !
Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että kesällä hankitusta eläimestä on kannettava vastuu myös syksyn tullen ja eläimen koko eliniän ajan. Eläimen jättäminen heitteille on rikos. Jos lemmikkiä ei halua enää pitää, on omistajan velvollisuus etsiä sille uusi koti.

Talvi lähestyy – kissa ei selviä Suomen luonnossa
Yleisesti luullaan, että kissa selviää Suomen luonnossa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ilman ih-misen apua kissa kuolee julman ja pitkitetyn kuoleman kärsien nälästä, kylmästä ja taudeista. Riista-eläinten metsästyskausi on alkamassa ja joka vuosi metsästyksen yhteydessä ammutuksi joutuu jopa satoja hylättyjä kissoja. Nyt ovatkin käsillä viimeiset hetket pelastaa mökeille ja ulos jätetyt kissat tältä kohtalolta.

Kesäkissoja riittää edelleen - leikkauttaminen vähentäisi ongelmia
Kesäkissojen hylkäämisestä on puhuttu vuosikymmeniä, mutta valitettavasti asia on yhä ajankohtainen. Kissoja on tarjolla enemmän kuin vastuuntuntoisia koteja. Järkevintä olisi rajoittaa syntyvien pentujen määrää leikkauttamalla kissa viimeistään vuoden iässä. Leikattu kissa pysyy paremmin kotinurkilla kuin leikkaamaton, jonka sukuvietti houkuttelee alinomaa kosioreissuille. Leikatuilla kissoilla on myös huomattavasti pienempi vaara joutua tappeluihin ja saada niiden seurauksena vakavia vammoja tai vaarallisia tarttuvia tauteja. Mouruavaa leikkaamatonta kissaa ei ole helppoa pitää sisällä. Jos leikkaamaton tyttökissa kulkee ulkona, ovat sen omistajan riesana kolmen kuukauden välein syntyvät pennut. Leikkauttami-nen on järkevin vaihtoehto ei-toivotuilta pennuilta välttymiseksi ja kissan pitämiseksi kotona.

Lemmikit elävät pidempään kuin yhden kesän – myös hoitoon perehdyttävä
Koirat elävät 10-12 vuotta, kissat 15-20 vuotta, kanit 8-10 vuotta ja monet eksoottiset lemmikit jopa ihmisiän. Jo ennen lemmikin hankintaa on otettava selvää lajin tai rodun hoitovaatimuksista. Lemmikin hankinnan on oltava perheen yhteinen päätös. Vanhempien on oltava valmiita ottamaan vastuu lemmikin hoidosta. Eläin ei ole lelu, jonka voi hylätä, kun innostus sen hoitoon lopahtaa. Eläimen jättäminen heitteille on rikos.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

- hoitaa pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä ja etsii niille uudet, vastuuntuntoiset kodit. Vuosittain yhdistys sijoittaa uusiin koteihin noin 1000 lemmikkieläintä, joista kissoja noin 800. Lisäksi hoidetaan mm. koiria, kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia.

- Eläinsuojelutyötä vaikeuttaa eniten varojen puute. Vuosittain eläinten pelastamiseen kuluu noin 500.000 euroa
Yhdistys saa yhteiskunnalta tukea toimintaansa vain noin 23.000 euroa, joten yli 95% varoista on kerättävä itse. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Maria Blomster p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733