was successfully added to your cart.

HESYn perinteinen joulutonkkakeräys auttaa kodittomia eläimiä

By | Tiedotteet | No Comments

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 5.12.2017

HESYn perinteinen joulutonkkakeräys auttaa kodittomia eläimiä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn perinteinen joulutonkkakeräys järjestetään jälleen 8.–23.12. välisenä aikana Helsingissä Lasipalatsin edustalla ja 11.–14.12. välisenä aikana Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa. Lasipalatsin Forumin puoleisella nurkalla päivystetään kello 12–18. Espoon Ison Omenan keräyspiste sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa urheiluliike Intersportin kulmauksessa, jossa päivystetään kello 12–18. Eläinten joulukeräykseen voi osallistua antamalla rahaa keräystonkkiin. Lahjoituksen voi tehdä myös verkossa.

Joulukeräyksessä saaduilla varoilla kustannetaan yhdistyksen hoidossa olevien eläinten eläinlääkäri-, hoito- ja ruokakuluja. HESYn hoitoon tulee joka vuosi noin 500 heitteille jätettyä eläintä. Eläinten auttamiseen kuluu vuosittain yhdistykseltä lähes miljoona euroa. Kaikki lahjoitukset ovat yhdistyksen toiminnalle siis elintärkeitä.

– Joulukeräys on hyvin merkittävä tulonlähde HESYlle. Toivomme, että joulun yltäkylläisyyden keskellä ihmiset muistaisivat myös kodittomia lemmikkejä. Eläinrakkaiden lahjoittajien ansiosta kykenemme takaamaan monelle hylätylle eläimelle huolenpitoa ja turvallisen tulevaisuuden, sanoo HESYn toiminnanjohtaja Pirjo Onza.

Keräyspisteille voi tuoda myös eläimille tarkoitettuja ruokalahjoituksia kuten aikuisten kissojen, pentukissojen ja koirien märkäruokia ja koirien puruluita. Muita lahjoituksia, kuten esimerkiksi eläinten alusiksi tarkoitettuja tekstiilejä, otetaan vastaan HESY-torilla (Hämeentie 2 B, aukioloajat (ma-ti klo 11–18, ke-to klo 11–19, pe klo 11–18, la klo 11–16 ja su klo 11–16) ja Eläinsuojelukeskuksessa (Yhdyskunnantie 11, aukioloajat ma-pe klo 10–18 ja su klo 15–18). HESY-torilla eläinten joulukeräykseen voi osallistua myös antamalla lahjoituksen pankkikortilla. Joulukeräykseen verkkomaksulla osallistuvat voivat lahjoittaa haluamansa summan HESYn kodittomien eläinten avustustilille. Keräykseen osallistumiseen tarvittavat tili- ja viitenumerot löytyvät HESYn kotisivuilta www.hesy.fi.

Lisäksi auttamishaluisilla eläinten ystävillä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus järjestää omatoiminen lipaskeräys HESYn hyväksi joko työpaikallaan tai kadulla 8.–23.12. välisenä aikana. Lippaan voi noutaa HESY-torilta aukioloaikoina henkilöllisyystodistusta vastaan. Yhdistyksen toimintaa voi tukea myös toimittamalla HESY-torille tavara- ja tekstiililahjoituksia.

HESYn hoidossa on tällä hetkellä yli sata koditonta eläintä, jotka etsivät vastuuntuntoisia koteja. Ennen uusiin koteihin sijoittamista kaikki eläimet käyvät läpi perusteellisen eläinlääkärintarkastuksen ja sen mukaiset hoidot. Esimerkiksi kissat, koirat ja kanit madotetaan, tunnistusmerkitään mikrosirulla ja tatuoinnilla sekä leikataan ja rokotetaan lajikohtaisten tarpeiden ja suositusten mukaan.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 6464 061
pirjo.onza@hesy.fi

HESYn eläinten luovutusmaksut muuttuvat vuoden 2018 alusta alkaen

By | Tiedotteet | No Comments

HESYn eläinten luovutusmaksut muuttuvat vuoden 2018 alusta alkaen

HESYn hoidossa olevien eläinten luovutusmaksut muuttuvat vuoden 2018 alusta. Hinnanmuutos koskee eläimiä, jotka varataan 1.1.2018 jälkeen. Niiltä asiakkailta, jotka varaavat eläimen ennen vuodenvaihdetta, mutta lunastavat eläimen vasta vuoden 2018 puolella, peritään tämän vuoden luovutusmaksun mukainen summa.

Kissojen, koirien ja kanien luovutusmaksut vuoden 2018 alusta:

 • Kissat aikuiset 120 € (vuonna 2017 – 75 €)
 • Kissat seniorit 100 €
 • Pennut (12 vko – 6 kk) 170 € (vuonna 2017 – 150 €)
 • 2 aikuista kissaa tai 2 seniorikissaa 180 – 220 €
 • Koirat nuoret aikuiset 350 € (vuonna 2017 – alk. 250 €)
 • Koirat vanhat aikuiset 250 € (vuonna 2017 – alk. 250 €)
 • Pennut 400 € (vuonna 2017 – alk. 350 €)
 • Kanit poikaset 100 € (vuonna 2017 – 100 €)
 • Kanit aikuiset 50 € (vuonna 2017 – 40 €) 

Muiden eläinten hinnat pysyvät muuttumattomina (kts. alla)

 • Marsut 40 €
 • Rotat, hiiret, gerbiilit, hamsterit alk. 10 €
 • Punakorvakilpikonnat 20 €
 • Maakilpikonnat alk. 250 €
 • Käärmeet, liskot tapauskohtaisesti alk. 20 €
 • Linnut, pienet (seeprapeipot, undulaatit) alk. 20 €
 • Linnut, keskikokoiset (nymfi, agapornis) alk. 50 €
 • Isot papukaijat alk. 200 €
 • Chinchillat 50 €
 • Degut 20 €
 • Fretit alk. 100 €

 • Erityistapaukset sopimuksen mukaan

 

Kunnat on velvoitettava tilastoimaan löytöeläimensä

By | Tiedotteet | No Comments

Tiedote 28.11.2017

Kunnat on velvoitettava tilastoimaan löytöeläimensä

– statistiikka kertoisi totuuden Suomen löytöeläinongelman laajuudesta

Helsingin eläisuojeluyhdistys HESY ja Eläinsuojeluyhdistys Dewi esittävät tilastointivelvoitteen sisällyttämistä löytöeläinten talteenottopaikkojen ja kuntien sopimukseen.

HESY ja Dewi peräävät Suomen virallisille löytöeläinten talteenottopaikoille tilastointivelvoitetta. Löytöeläintalojen olisi pidettävä tietokantaa, josta selviää niihin tuotujen, niistä alkuperäisille omistajille palautuneiden, uusin koteihin sijoitettujen ja niissä lopetettujen eläinten vuotuinen lukumäärä ja eläinlajijakauma. Tietokantaan olisi merkittävä myös eläimen löytöpaikka ja -aika, ikäarvio, sukupuoli sekä alkuperä, jos talteenottopaikka ottaa löytöeläinten lisäksi vastaan huostaanotettuja tai pitovaikeuksien takia luovutettavia eläimiä. Koska läpinäkyvyys edesauttaa hyvää päätöksentekoa, tilastojen olisi oltava julkisia.

Löytöeläinten tilastointi auttaisi viranomaisia ja kansalaisia hahmottamaan Suomen löytöeläintilanteen sen koko laajuudessa. Tällä hetkellä löytöeläintaloilla ei ole Suomessa velvoitetta tilastoida eläimiään ja löytöeläinten vuotuisista määristä on esitetty vain kyselytutkimuksiin perustuvia arvioita, jotka eivät ole kattaneet kaikkia talteenottopaikkoja ja koko kuntakenttää.

Kyselytutkimusten perusteella yksistään löytöeläintaloille päätyvien kissojen lukumäärän on arvioitu olevan noin 10 000 vuosittain.

– Tämäkin määrä voi olla alakanttiin, ja totuus voi olla karumpi. Kokonaistilanteen hahmottaminen tarkoin luvuin siirtäisi löytöeläinten hoitoa koskevan keskustelun faktapohjalle ja tarjoaisi mahdollisuuden toimia aktiivisesti löytöeläinmäärien vähentämiseksi. Esimerkiksi valistustyö vastuuntuntoisesta lemmikinpidosta olisi helpompi kohdentaa niihin kuntiin, joissa eläimiä hylätään eniten, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Löytöeläintilastot olisivat tärkeää aineistoa löytöeläimiä vastaanottaville tahoille, sillä niiden pohjalta voitaisiin päätellä löytöeläintoiminnan kuntakohtainen tarve ja kustannukset sekä todennäköiset ruuhkahuiput. Tämä helpottaisi toiminnan resurssointia ja budjetointia. Lisäksi löytöeläintoimijoiden olisi mahdollista vertailla tilastojaan, tehdä yhteistyötä ja ottaa mallia edistyksellisimmistä talteenottopaikoista ja toimintatavoista.

– Esimerkiksi kodittomien kissojen määrät eivät jakaannu tasaisesti ympäri maan. Siksi olemassa olevat voimavarat olisi tärkeää kohdentaa oikein. Sijaiskotitoiminnasta kiinnostuneita vapaaehtoisia ja kissojen adoptoijia on yleensä enemmän kaupungeissa. Sijaiskoteja kaipaavia kissoja taas on eniten ympäröivissä maaseutukunnissa. Toimivan vapaaehtoisverkoston luomisessa on siis haasteita, koska tekijöitä tarvitaan molempiin päihin, sanoo Dewin sijaiskotivastaava Anna Koskela.

Löytöeläinten määristä on Suomessa tehty tähän mennessä tiettävästi kaksi selvitystä, joista toisen on tehnyt Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY vuonna 2007 ja toisen maa- ja metsätalousministeriö vuonna 2010. SEYn kyselyyn vastasi 125 löytöeläinhoitolaa, joiden toiminta kattoi 288 kuntaa, mikä on 69 prosentin osuus silloisista kunnista. Maa- ja metsätalousministeriön kyselyn tulokset kattoivat Suomen tuolloisesta 336 kunnasta 131.

Myös Eläinsuojeluyhdistys Dewi selvitti tänä vuonna löytökissojen määriä tunnistusmerkintään liittyvässä kyselyssään. Tähän kyselytutkimukseen sisällytettiin myös itsenäiset vapaaehtoisvoimin toimivat eläinsuojeluyhdistykset, jotka ottavat joka vuosi talteen merkittävän määrän kodittomia kissoja. Kyselyyn vastanneista 40 toimijasta 29 ilmoitti vuonna 2016 vastaanottamiensa kissojen määrän, joka oli yhteensä 4579. Kun vastaukset suhteuttaa kaikkien tiedossa olevien löytöeläintoimijoiden määrään, talteen otettujen kissojen vuotuiseksi määräksi saadaan noin 16 500.

Löytöeläinten todellisesta määrästä Suomessa ei ole tarkkaa tietoa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa on esitetty, että kodittomien kissojen määrä olisi noin 20–30 prosenttia kotitalouksien kissojen määrästä. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2016 Suomen kotitalouksissa oli noin 600 000 kissaa. Tästä luvusta 20 prosenttia on 120 000 kissaa.

Lisätietoja:

Terhi Jääskeläinen. 2015. Selvitys koirien ja kissojen pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus (s. 1–3).

Paula Hirsjärvi-Kallioinen. 2014. Löytöeläimet – kartoitus nykytilanteesta. Maa- ja metsätalousministeriö.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry
Anna Koskela
sijaiskotivastaava
p. 045 133 0301
sijaiskotivastaava@dewi.info