was successfully added to your cart.

Älä anna eläintä joululahjaksi

By December 21, 2017Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 21.12.2017

Älä anna eläintä joululahjaksi

– yllätyslahjana annettu eläin voi joutua kiertoon tai hylätyksi

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että eläin ei sovi joululahjaksi. Eläin ei ole lelu eikä tavara, jonka voi ottaa hetken mielijohteesta tai antaa yllätyslahjana sukulaisilleen tai lemmikkiä kinuaville lapsilleen. Eläimen ottaminen merkitsee aina suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa.

– Lemmikkiä hankittaessa on aina ennakoitava elämää eteenpäin. On ymmärrettävä, että esimerkiksi kissan tai koiran ottaminen muuttaa koko elämän ja tämä sitoumus voi kestää 15–20 vuotta. Jotkut matelijat voivat elää useita kymmeniä vuosia, jopa ihmisiän. Siksi talouteen on valittava sellainen eläin, jota jaksetaan ja osataan hoitaa myös vaipparumban, työkiireiden, paikkakunnan vaihdosten ja muiden elämänmuutosten keskellä, ohjeistaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Eläimen lahjaksi antava voi pahimmassa tilanteessa tehdä ystävälleen tai läheisilleen karhunpalveluksen. Jos lemmikkilahjan saaneessa perheessä havaitaan allergiaa, eläimestä on luovuttava ja sen uudelleensijoittaminen voi olla mutkikasta. Perheen pienimpiä voi surettaa ja huolestuttaa ero lemmikistä. Lemmikkilahja voi koitua saajalleen myös liian kalliiksi. Kissan ja koiran elinaikaiset kulut ovat yleensä ainakin noin 10 000–20 000 euron luokkaa.

Koko perheen yhteinen päätös

Lapsiperheissä vanhemmat ovat vastuussa eläimestä ja sen hoitokuluista. Vaikka lapset kuinka lupaisivat huolehtia eläimen hoitamisesta, vanhempien on hyvä pitää mielessä, että tämä innostus saattaa lopahtaa hyvinkin nopeasti, kun uutuudenviehätys on haihtunut.

– Lemmikin hankinnan on oltava aina koko perheen yhteinen ja tarkkaan harkittu päätös. Pahimmassa tapauksessa lapset kyllästyvät lahjaksi saatuun eläimeen jo pian juhlapyhien jälkeen, jolloin se koetaan perheessä taakaksi, josta halutaankin päästä eroon. Siksi pehmoeläin soveltuu elävää paremmin lapsen lahjaksi, Luukkainen sanoo.

Lemmikkieläinten heitteillejättöjen yleisin syy on se, että eläin on ollut herätehankinta, jonka laji- ja rotukohtaisiin tarpeisiin uusi omistaja ei ole tutustunut. Pahimmillaan väärä laji- ja rotuvalinta voi johtaa eläimen käytösongelmiin ja pitovaikeuksiin, mikä kasvattaa eläimen hylkäämisriskiä.
Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi